fbpx

Uitleg chronische pijn

We spreken over chronisch pijn als de pijn langer duurt dan 3 maanden. Dat betekend niet dat de pijn niet meer weg kan gaan.

Pijn is erg nuttig! Pijn beschermt je tegen dreigend gevaar voor mogelijke weefselschade of voor bedreigende situaties voor jou als persoon. Bijvoorbeeld: een kind dat op school gepest wordt krijgt buikpijn zodat het niet naar school hoeft. Als je veel stress op je werk heb krijg je rugpijn, nekpijn of armpijn. Bij het kind dat buikpijn krijgt heeft het lichaam in het verleden geleerd dat je met griepsymptomen niet naar school hoeft. Daarom gaat je lichaam waarschijnlijk deze verschijnselen vertonen, zodat je niet naar school hoeft en je dus beschermd wordt tegen het pesten.

Maar je krijgt gelukkig ook pijn als je een schaafwond op loopt. De volgende keer kijk je in die situatie wel uit, zodat het niet nog een keer gebeurd. Je leert er dus van. Het brein leert dus pijn, om je te beschermen.

Bijvoorbeeld: als een kind valt kijkt het eerst naar de ouders en als die schrikken dan gaat het kind huilen en voelt het meer pijn, maar als de ouders rustig blijven en zeggen sta maar op huilt het kind vaak niet en voelt het ook minder pijn. Ervaringen uit het verleden zorgen ervoor dat je pijn leert. Je krijgt soms al pijn voordat je weefselschade op loopt, zodat je voorzichtig doet. Dit kan er soms voor zorgen dat je te vaak pijn gaat krijgen.

Voorbeeld zie afbeelding: Als je door je rug gaat bij het tillen van iets van 30 kg (Tissue tolerance) en je loopt wat weefselschade op, dan wordt het weefsel in je rug tijdelijk minder belastbaar (New tissue tolerance) . Je kan nog maar 25 Kg tillen zonder weefselschade op te lopen. Daarna begint echter sneller een pijnsensatie, doordat je lichaam probeert je te beschermen, en geleerd heeft dat je bij tillen pijn kan krijgen. In de nieuwe situatie krijg je al pijn bij het tillen van een veel lichter gewicht terwijl je lichaam meer zou kunnen tillen. Als je veel gaat bewegen hersteld het weefsel zich in je rug en ook het vertrouwen in je rug met de tijd. Bovendien keert je beschermingsmechanisme terug naar de oude situatie. Ben je bang voor de pijn en ga je dit ontwijken dan hersteld het vertrouwen in het lichaam niet en krijg je eerder pijn.

Image

Als je tijdens een vervelende periode of stress volle periode in je leven een lichamelijke klacht
oploopt. Wordt je zenuwstelsel gevoeliger voor pijn en leert je brein ook sneller pijn. De volgende
factoren kunnen je pijn vergroten en in stand houden. zoals:

  • stress
  • angst
  • hulpeloosheid
  • frustraties
  • negatieve verwachtingen te aanzien van herstel
  • denk dat er iets mis is met het lichaam
  • weinig bewegen
  • weinig sociale contact
  • depressiviteit

Deze factoren maken het zenuwstelsel van je lichaam dus gevoeliger voor pijnprikkels (KNGFrichtlijn lage rugpijn, 2021).

Vergelijkingen zijn: Je ‘’autoalarm’’ gaat al af als er een motor voorbij rijd in plaats van dat er iemand
inbreekt. Of je brand alarm gaat af als je aan het koken bent in plaats dat er brand in huis is. Als u
meer over pijn wilt weten raad ik u de volgende filmpjes aan.

Nederlands gesproken filmpje

Wat kan u doen aan de pijn! (Engels)

Persoonlijk voorbeeld van een onderzoeker en uitleg onderzoeken over pijn. (Engels)

Trauma’s in het verleden bij het ontstaan van pijn. (Engels)

Contact

Fysio Forum locaties
Stationsplein 83
1703 WE Heerhugowaard

Europaplein 62
1825 TL Alkmaar

  072 – 5825779
  info@fysio-forum.nl
KvK: 61723819

Anderen gingen u voor

"Al vaak met klachten bij een fysiotherapeut geweest, maar de manier waarop deze professionals met hun cliënten werken is echt super. 

Met veel persoonlijke aandacht, enthousiasme en kennis van zaken loodsen zij je door een actief trainingsprogramma heen en werk je aan blijvend herstel."

Astrid Verburg