fbpx
Image

Shockwave

Voor welke indicaties is shockwave te gebruiken

  • chronische pijn in de pees   
  • kalkafzettingen in de pees
  • myofasciaal pijnsyndroom

In de praktijk is shockwave het meeste aangetoond bij pijn of kalkafzettingen in de achillespees, rotatorenmanchet in de schouder of de peesplaat onder de voet. Maar ook voor de kniepees of de shin splint, kan de shockwave ingezet worden.


Wat is shockwave Therapie

Shockwave therapie is een therapie gebaseerd op drukgolven. Deze therapie heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen omdat hiermee moeilijk te verhelpen klachten zijn te behandelen. Een behandeling bestaat uit het toedienen van ongeveer 2000 drukgolven, met ongeveer 250 golven per minuut. De kop van de shockwave wordt hierbij op de pijnlijke plek gezet. De beste plek om te behandelen kan opgezocht worden door middel van palpatie(voelen met de hand/vingers) of door middel van een echo.

Door de geluidsgolven worden verschillende effecten bewerkstelligt: het ontstekings(reparatie) proces wordt opnieuw op gang gebracht, er is prikkeling van noci(pijn)sensoriek en kalkafzettingen kunnen kapot geschoten worden, waardoor het lichaam het zelf kan afvoeren.


Wat merk ik van de shockwave

De geluidsgolven zijn te horen als tikken. De plek waar behandeld wordt kan pijnlijk zijn tijdens de therapie, en daarna. Daarom adviseren wij om een uur voor de behandeling een pijnstiller, bijvoorbeeld paracetamol 1000, in te nemen. Na de behandeling kan de plek er rood of blauw uitzien. U mag de plek na de behandeling altijd koelen met een ice pack. De behandeling is meestal 1x/week en er zijn vaak 4-8 behandelingen nodig.


Welke andere behandelmogelijkheden zijn er

Shockwave moet een onderdeel zijn van een totale behandeling. Shockwave kan ingezet worden als effectief middel tegen de pijnklachten. Het is altijd goed om de belastbaarheid middels oefentherapie ook te verbeteren. Shockwave is geen wondermiddel; andere therapieën kunnen mogelijk ook een oplossing bieden. Informeer hiervoor bij uw therapeut.
Wat zijn de kosten van shockwave


Shockwave wordt deels vergoedt door de verzekeraar; 

Het moet onderdeel zijn van een completer fysiotherapeutische behandeling. 
Shockwave therapie is duur; er wordt dus een eigen bijdrage van 25 euro van u gevraagd.


De Shockwave therapie kan niet gebruikt worden in geval van:

  • hartritmestoornissen, aanwezigheid icd of pacemaker
  • epilepsie
  • stollingsafwijkingen
  • leeftijd <18 jaar uitgezonderd M. Osgood Schlatter
  • zwangerschap

"Na enkele weken van intensieve begeleiding voel ik mezelf steeds sterker worden. De angst van een eventuele ontsteking is weg. De spieren doen weer wat ze moeten doen. 

Samen hebben we een doelstelling bepaald: fit genoeg worden om weer actief het brandweervak te kunnen beoefenen. Ik weet zeker dat dit bereikt zal worden."

 

Arjan Mosch

Image

Fysio Forum helpt u hierbij en probeert samen
met u zo veel mogelijk herstel te bewerkstelligen!

Contact

Fysio Forum locaties
Stationsplein 83
1703 WE Heerhugowaard

Europaplein 62
1825 TL Alkmaar

  072 – 5825779
  info@fysio-forum.nl
KvK: 61723819

Anderen gingen u voor

"Al vaak met klachten bij een fysiotherapeut geweest, maar de manier waarop deze professionals met hun cliënten werken is echt super. 

Met veel persoonlijke aandacht, enthousiasme en kennis van zaken loodsen zij je door een actief trainingsprogramma heen en werk je aan blijvend herstel."

Astrid Verburg