fbpx
Image

Hart, vaat- longklachten

Informatie over deze klachten
Hartproblemen kunnen meerdere oorzaken hebben. Het meest gezien is een verstopping in een kransslagader die de hartspier van zuurstofrijk bloed voorziet. Wanneer een van de kransslagaders te weinig doorstroming heeft, en de zuurstofaanvoer beperkt wordt, kan de hartspier niet meer de inspanning geven die nodig is om de rest van het lichaam van bloed te voorzien.

Een andere oorzaak kan een probleem zijn met de kleppen van het hart. De kleppen zorgen ervoor dat wanneer het hart bloed het lichaam in pompt, het niet terugstroomt. Enerzijds zal de hartspier bij klepproblemen minder vermogen hebben om bloed rond te pompen; anderzijds zal dit bij een langer bestaand klepprobleem leiden tot een vergrote hartspier; een verslechterde relatieve vullingsgraad van het hart en aldus afnamen van het pompvermogen

Nog een andere oorzaak kan een probleem zijn met het ritme van het hart. Wanneer de hartspier niet in een logische volgorde contraheert, zal de pompfunctie minder kunnen worden. Sommige ritmestoornissen kunnen bedreigend zijn omdat er dan helemaal geen bloed meer wordt rond gepompt; vaak wordt dan een ICD geplaatst.

Wie krijgen deze klachten en wat voel ik?
Vaak neemt de kans op hartklachten toe met de leeftijd. Omdat iedere aandoening een andere oorzaak heeft; is het lastig hier een algemeen antwoord op te geven. In het algemeen kan gezegd worden dat mensen met een hogere leeftijd; een geschiedenis van roken en/of een geschiedenis van een slechte leefstijl. Soms kunnen ook erfelijke factoren zorgen voor een verhoogde kans op hartaandoeningen.

Welke behandeling is er voor deze klachten?
De cardioloog behandelt u voor de hartklachten. De fysiotherapeut behandelt u voor de gevolgen van deze klachten. Dat betekent dat het instellen van medicamenteus en/of operatief beleid wordt gedaan door de cardioloog. Als gevolg hiervan kan het zijn dat uw conditie verminderd is, of dat u de risicofactoren voor herhaling dient te verminderen. Hierbij kan de fysiotherapeut u helpen. Er zijn mensen met een slechte conditie van het hart die nog redelijk wat kunnen, er zijn echter ook mensen zonder hartklachten die weinig kunnen. Dit verschil is trainbaar en daarvoor is uw specialistisch fysiotherapeut beschikbaar!

Fysio Forum helpt u hierbij en probeert samen
met u zo veel mogelijk herstel te bewerkstelligen!

Contact

Fysio Forum locaties
Stationsplein 83
1703 WE Heerhugowaard

Europaplein 62
1825 TL Alkmaar

  072 – 5825779
  info@fysio-forum.nl
KvK: 61723819

Anderen gingen u voor

"Al vaak met klachten bij een fysiotherapeut geweest, maar de manier waarop deze professionals met hun cliënten werken is echt super. 

Met veel persoonlijke aandacht, enthousiasme en kennis van zaken loodsen zij je door een actief trainingsprogramma heen en werk je aan blijvend herstel."

Astrid Verburg