fbpx
Wat is shockwave therapie

Wat is shockwave therapie?

Shockwave therapie is een behandelmethode gebaseerd op drukgolven. Deze therapie heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen omdat hiermee moeilijk te verhelpen klachten zijn te behandelen. Nadat de fysiotherapeut bepaalt waar de klacht zich bevindt en bepaald heeft dat shockwave therapie de juiste behandelmethode is, wordt er wat gel op de pijnzone aangebracht. Dan wordt het Shockwave apparaat erbij gehaald.

Een behandeling bestaat uit het toedienen van ongeveer 2000 drukgolven, met ongeveer 250 golven per minuut. De kop van de shockwave wordt hierbij op de pijnlijke plek gezet. De beste plek om te behandelen kan opgezocht worden door middel van palpatie(voelen met de hand/vingers) of door middel van een echo.

Door de geluidsgolven worden verschillende effecten bewerkstelligt: het ontstekings(reparatie) proces wordt opnieuw op gang gebracht, er is prikkeling van noci(pijn)sensoriek en kalkafzettingen kunnen kapot geschoten worden, waardoor het lichaam het zelf kan afvoeren.

 

Wanneer maak je gebruik van schockwave therapie?

Shockwave therapie is geschikt voor de behandeling van diverse klachten, onder andere een tennis- of golferselleboog, pijnlijke nek, schouder en/of rug, schouderproblemen, pijn romdom de knie of enkel, langdurige achillespeesproblemen, hielspoor of langdurige pijn onder de voetzool.

De fysiotherapeut kan shockwave inzetten bij de volgende aandoeningen:

  • chronische pijn in de pees   
  • kalkafzettingen in de pees
  • myofasciaal pijnsyndroom

In de praktijk is shockwave het meeste aangetoond bij pijn of kalkafzettingen in de achillespees, rotatorenmanchet in de schouder of de peesplaat onder de voet. Maar ook voor de kniepees of de shin splint, kan de shockwave therapie ingezet worden.

Hoeveel behandelingen?

Gemiddeld zijn er 5 behandelingen nodig. Tussen de behandelingen zit ongeveer rustperiode van 7 tot 10 dagen.

De Shockwave therapie kan niet gebruikt worden in geval van:

  • Hartritmestoornissen, aanwezigheid icd of pacemaker
  • Epilepsie
  • Stollingsafwijkingen
  • Leeftijd <18 jaar uitgezonderd M. Osgood Schlatter
  • Zwangerschap

Welke andere behandelmogelijkheden zijn er
Shockwave moet een onderdeel zijn van een totale behandeling. Shockwave kan ingezet worden als effectief middel tegen de pijnklachten. Het is altijd goed om de belastbaarheid middels oefentherapie ook te verbeteren. Shockwave is geen wondermiddel; andere therapieën kunnen mogelijk ook een oplossing bieden. Informeer hiervoor bij uw therapeut.

 

Neem contact met één van onze ervaren fysiotherapeut in Heerhugowaard of Alkmaar en vraag om de mogelijkheden hoe wij u kunnen helpen d.m.v. shockwave therapie.

Contact

Fysio Forum locaties
Stationsplein 83
1703 WE Heerhugowaard

Europaplein 62
1825 TL Alkmaar

  072 – 5825779
  info@fysio-forum.nl
KvK: 61723819

Anderen gingen u voor

"Al vaak met klachten bij een fysiotherapeut geweest, maar de manier waarop deze professionals met hun cliënten werken is echt super. 

Met veel persoonlijke aandacht, enthousiasme en kennis van zaken loodsen zij je door een actief trainingsprogramma heen en werk je aan blijvend herstel."

Astrid Verburg