fbpx
Verstuikte enkel

Je ziet net dat afstapje niet aankomen of je botst tijdens het sporten tegen iemand anders. Het kan iedereen overkomen. Je klapt met je voet plotseling naar binnen met als resultaat een verstuikte enkel. We spreken van een verstuikte enkel als de enkelbanden zijn uitgerekt waardoor er kleine scheurtjes in zijn ontstaan. Door het scheuren van de bloedvaatjes komt er een bloeduitstorting en dat zorgt voor de zwelling.

Wat kan je zelf doen?

Leg je enkel omhoog en koel af.

Eerste wat je graag wilt doen is je voet omhoog, dit zorgt ervoor dat je enkel minder gaat opzwellen en dat de pijn ietsje afneemt wat erg prettig is. Begin daarna zo snel mogelijk met het koelen van de enkel. Dit kan je doen met een ice-pack met een theedoek eromheen of je haalt de boodschappen uit de vriezer.

Lopen

De eerste 48 uur kan je beter niet onnodig de enkel belasten, maar beweeg het gewricht wel. Probeer te lopen met een normale voetafwikkeling. Draai hierbij je been niet naar buiten.

Kan je na het koelen nog steeds niet steunen op de enkel? Raadpleeg dan de fysiotherapeut.

Herstel & opbouw

Een uitgerekte enkelband geneest vanzelf. De eerste dagen kan de enkel pijnlijk en gezwollen zijn. Het lopen gaat dan moeilijk. Na 3 of 4 dagen wordt de pijn meestal minder, je kunt dan je voet meer belasten. Je hebt dan bijvoorbeeld geen krukken meer nodig.

Oefen regelmatig passief en actief door de enkel te bewegen en strekken.

Na een week of twee kun je meestal gewoon weer lopen. Maar: een verstuikte enkel kan aanhoudende klachten geven of chronisch worden. Als je aanhoudende of chronische klachten hebt, is behandeling en begeleiding door een fysiotherapeut gewenst.

Contact

Fysio Forum locaties
Stationsplein 83
1703 WE Heerhugowaard

Europaplein 62
1825 TL Alkmaar

  072 – 5825779
  info@fysio-forum.nl
KvK: 61723819

Anderen gingen u voor

"Al vaak met klachten bij een fysiotherapeut geweest, maar de manier waarop deze professionals met hun cliënten werken is echt super. 

Met veel persoonlijke aandacht, enthousiasme en kennis van zaken loodsen zij je door een actief trainingsprogramma heen en werk je aan blijvend herstel."

Astrid Verburg