fbpx
Hoofdpijn en medicijnen: Vriend of vijand?

Sporten of medicijnen tegen depressie

Het is al lang bekend dat sporten goed is voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid maar volgens een nieuwe studie schijnt sporten veel effectiever te zijn tegen depressie dan bijvoorbeeld medicijnen of therapie. Maar hoe zit dat?

Algemene voordelen van sporten voor het welzijn

Sporten heeft talloze voordelen voor het mentale welzijn. Hier zijn er een paar:

  • Stressvermindering
  • Verbeterde stemming
  • Verhoogd zelfvertrouwen
  • Betere slaapkwaliteit
  • Verbeterde cognitieve functies

Het is opmerkelijk dat sporten niet alleen gunstig is voor het voorkomen van fysieke aandoeningen, maar ook een krachtig middel is om de geestelijke gezondheid te ondersteunen en te verbeteren. Het is een holistische benadering die zowel het lichaam als de geest ten goede komt en een integraal onderdeel vormt van een gezonde levensstijl.

Sporten of medicijnen

De universiteit van Zuid Australië heeft tot nu toe het meeste volledigste onderzoek gedaan naar beweging en depressie. Bij mensen met depressieve klachten wordt eigenlijk meteen gedacht aan antidepressiva of therapie terwijl bewegen op een vrij laag pitje wordt gezet. De universiteit heeft talloze onderzoeken, experimenten en proefpersonen onder de loep genomen, en wat blijkt?

Sporten is de meest effectieve en snelste manier om depressieve klachten aan te pakken,

terwijl therapie of medicijnen wel maanden kunnen in nemen om voortgang te zien.

Intensiviteit

Het is belangrijk om altijd te luisteren naar je lichaam, en je lichaam te laten wennen aan de bewegingen. Mocht je geen idee hebben ga dan altijd naar een beweegprofessional.

Het is al goed om matig intensief te bewegen denk aan ramen lappen, stevig wandelen, rustig te zwemmen of te fietsen. Zo lang je ademhaling sneller gaat en je hart sneller klopt maar nog wel kunt praten. Het is belangrijk bij een depressie dat je endorfinesysteem verbeterd wordt wat weer zorgt voor meer BDNF (zenuwcelstimulerende factor). En dat BDNF heeft een antidepressieve werking op je lichaam.

Ook kunnen de intensievere sporten zoals hardlopen, dansen of boksen helpen bij depressieve klachten maar neem dit wel altijd in overweging met een beweeg professional want te veel beweging verlaagd weer de werking van endorfine en kan de gevoelens zelfs verergeren.

Het is cruciaal om te luisteren naar je lichaam en je activiteiten hierop af te stemmen. Bij onze fysiopraktijk streven we ernaar om je te helpen bij het bereiken van je doelen en het bevorderen van een gezonde, actieve en vitale levensstijl.

Onze ervaren fysiotherapeuten in Heerhugowaard en Alkmaar staan klaar om samen met jou aan de slag te gaan voor een betere gezondheid en welzijn. Neem gerust contact met ons op voor een afspraak. Jouw gezondheid staat bij ons voorop!

Contact

Fysio Forum locaties
Stationsplein 83
1703 WE Heerhugowaard

Europaplein 62
1825 TL Alkmaar

  072 – 5825779
  info@fysio-forum.nl
KvK: 61723819

Anderen gingen u voor

"Al vaak met klachten bij een fysiotherapeut geweest, maar de manier waarop deze professionals met hun cliënten werken is echt super. 

Met veel persoonlijke aandacht, enthousiasme en kennis van zaken loodsen zij je door een actief trainingsprogramma heen en werk je aan blijvend herstel."

Astrid Verburg