fbpx
Spierpijn

Spierpijn komt vaak voor. Nagenoeg iedereen heeft wel eens last van zijn of haar spieren gehad. Het dagelijkse leven legt ook een enorme druk op onze spieren. Van gebogen achter computerschermen, overbelastingblessures in de sportschool tot ontelbare uren repeterende taken uitvoeren.  Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van spierpijn?

Spierpijn door Stress

Symptomen van stress zijn spierpijn, hoofdpijn en trillen. Stress heeft een negatief effect op ons immuumsysteem, het lichaam heeft dan meer moeite met herstellen. Terwijl het lichaam ontstekingen of infecties probeert te bestrijden kan dit effect hebben op de spieren in het lichaam. Symptomen van stress zijn onder meer:

  • Hartkloppingen of een verhoogde hartslag
  • Hoge bloeddruk
  • hoofdpijn
  • Schudden
  • Pijn op de borst
  • Buiten adem voelen of hyperventileren

Spierpijn door Voedingstekort

Er kan spierpijn ontstaan wanneer er een tekort aan voedingstoffen in het lichaam aanwezig is. De oorzaak ligt hem vaak in een gebrek aan voedingstoffen in een dieet. Vul het huidige voedingspatroon bijvoorbeeld aan met vitamines en mineralen om ervoor te zorgen dat jouw spren goed blijven functioneren.

Spierpijn door uitdroging

Water werkt als een soort olie voor het lichaam. Bij een tekort aan vocht in het lichaam kan je gewrichtspijn en spierpijn krijgen. Het is dus van belang voldoende te drinken om het lichaam goed te laten functioneren.

Spierpijn door verstuikingen en verrekkingen

Verrekkingen, verstuikingen en verwondingen kunnen een oorzaak zijn van spierpijn. Wanneer je de spieren verrekt of verstuikt (of scheurt) ontstaan beschadigingen in de spieren. Vaak is rust nemen het enige dat je kan doen. Wanneer Spierpijn ontstaat tijdens  of na het sporten geeft het lichaam duidelijk een grens aan. Respecteer die grens en voorkom grote klachten. De ergste pijn ontstaat vaak 48 uur na het sporten. Neem rust en gun het lichaam zijn herstel.

Spierpijn door slaapgebrek/vermoeidheid

Door slaapgebrek en vermoeidheid worden de energiereserves te kort opgebouwd en de afvalstoffen in het lichaam te kort afgevoerd, met als gevolg spierpijn! Andersom geldt het natuurlijk ook, spierpijn kan weer een oorzaak zijn voor slapenloosheid waardoor je in een spiraal terecht komt.

Af en toe spierpijn is heel normaal, maar wanneer het niet over gaat of je twijfelt over de oorzaak is het wel belangrijk om even contact met op te nemen met één van ons fysiotherapeuten in Heerhugowaard of Alkmaar. Wij helpen je graag.

Contact

Fysio Forum locaties
Stationsplein 83
1703 WE Heerhugowaard

Europaplein 62
1825 TL Alkmaar

  072 – 5825779
  info@fysio-forum.nl
KvK: 61723819

Anderen gingen u voor

"Al vaak met klachten bij een fysiotherapeut geweest, maar de manier waarop deze professionals met hun cliënten werken is echt super. 

Met veel persoonlijke aandacht, enthousiasme en kennis van zaken loodsen zij je door een actief trainingsprogramma heen en werk je aan blijvend herstel."

Astrid Verburg