fbpx
Gezondheid op de werkvloer

Gezondheid op de werkvloer

Buiten het letten op voeding, beweging en andere aandachtspunten voor gezond zijn, wordt er nu ook steeds meer aandacht gevraagd voor een gezonde werkplek. Maar wat draagt dat bij en wat is “gezond werken”.

Wat is gezond werken?

Gezond werken betekent dat je werkt in een werkomgeving waarin werknemers zich veilig en goed voelen, zowel mentaal als fysiek. Volgens de wet moet een bedrijf zijn eigen gezondheidsrisico's in kaart brengen, want bij het werken in een supermarkt gelden natuurlijk andere veiligheids- en gezondheidsregels dan bij het werken in een metaalfabriek. En omdat er zoveel verschillende banen zijn, is het van belang om de gezondheid aan te passen aan de werkomgeving.

De essentie van een gezonde werkomgeving

Hoewel de gezondheid van een werknemer begint bij zichzelf, bijvoorbeeld door voldoende te bewegen of het eetpatroon aan te passen, kan de werkgever ook veel doen om dit te stimuleren. Onderdelen zoals een lage werkdruk, genoeg afwisseling in de werkzaamheden en voldoende pauze zorgen niet alleen voor een goede gezondheid, zowel fysiek als mentaal, maar leveren ook meer arbeidsproductiviteit op.
Een goede sfeer, genoeg beweging, een lage werkdruk en genoeg pauze geven ook meer werkplezier en voorkomen klachten zoals ongewenste spierspanning, onbalans of vermoeidheid. Dit kan uiteindelijk weer leiden tot een burn-out. Bij bedrijven die werken in een gevaarlijke omgeving, zoals met gevaarlijke stoffen, gevaarlijke machines of hoge temperaturen, gelden regels die zijn aangepast aan die werkomgeving. Maar ook fysieke klachten zoals last van de rug, schouders en armen kunnen weer komen door te zwaar tilwerk of een verkeerde houding op kantoor.

Wat kun jij doen aan een betere werkomgeving

Alles begint bij communicatie. Loop je tegen dingen aan op de werkvloer, dan begint het bij het bespreekbaar maken van het probleem. Een open sfeer op het werk zorgt onder andere voor een goed vertrouwd gevoel en op het moment dat er iets is, kan er mee worden gedacht door bijvoorbeeld je leidinggevende of collega's. Met een open sfeer kun je ook zaken aankaarten bij je leidinggevende die je graag anders zou willen zien. Zo werk je gezond en blijf je gezond!

Ook enthousiast geworden? Neem contact met één van onze ervaren fysiotherapeut in Heerhugowaard of Alkmaar en maak een afspraak.

 

 

 

Contact

Fysio Forum locaties
Stationsplein 83
1703 WE Heerhugowaard

Europaplein 62
1825 TL Alkmaar

  072 – 5825779
  info@fysio-forum.nl
KvK: 61723819

Anderen gingen u voor

"Al vaak met klachten bij een fysiotherapeut geweest, maar de manier waarop deze professionals met hun cliënten werken is echt super. 

Met veel persoonlijke aandacht, enthousiasme en kennis van zaken loodsen zij je door een actief trainingsprogramma heen en werk je aan blijvend herstel."

Astrid Verburg