fbpx
Fysiotherapie en COPD

Fysiotherapie en COPD: hoe kan het helpen?

COPD, ofwel chronische obstructieve longziekte, is een aandoening waarbij de longen ontstoken raken en de luchtwegen vernauwen. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen, kortademigheid, hoesten en vermoeidheid. Fysiotherapie kan een belangrijke rol spelen bij het beheersen van deze symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten met COPD.

Het doel van fysiotherapie bij COPD is om de ademhalingsmoeilijkheden te verminderen en de fysieke conditie van de patiënt te verbeteren. Hieronder leggen we een aantal manieren uit waarbij fysiotherapie kan helpen:

-          Ademhalingsoefeningen: Een fysiotherapeut kan de patiënt leren hoe hij of zij op de juiste manier kan ademhalen om de longfunctie te verbeteren. Dit omvat vaak het leren van ontspannings- en ademhalingstechnieken, zoals diafragmatische ademhaling en lipademhaling.

-          Oefentherapie: Fysiotherapie kan helpen om de fysieke conditie van de patiënt te verbeteren en de spieren te versterken die betrokken zijn bij de ademhaling. Dit kan worden bereikt door middel van cardiotraining, krachttraining en functionele oefeningen.

-          Mobilisatie: De fysiotherapeut kan ook helpen om de borstkas en het middenrif te mobiliseren om de ademhaling te vergemakkelijken. Dit kan worden bereikt door middel van manuele technieken, zoals trillingen en percussie.

-          Advies en begeleiding: Fysiotherapie kan ook nuttig zijn bij het geven van advies en begeleiding over het omgaan met COPD. De fysiotherapeut kan advies geven over hoe de patiënt kan omgaan met ademhalingsmoeilijkheden tijdens dagelijkse activiteiten en hoe de patiënt zijn of haar fysieke activiteit kan opbouwen.

Het is belangrijk om op te weten dat fysiotherapie slechts een deel van de totale zorg voor COPD-patiënten is. Vaak gaat dit gepaard met verschillende zorg verleners. Dit kan onder meer het gebruik van medicatie, voedingsadvies en psychologische ondersteuning omvatten.

Conclusie

fysiotherapie kan een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten met COPD. Door middel van ademhalingsoefeningen, oefentherapie, mobilisatie en advies en begeleiding kan fysiotherapie helpen om de ademhalingsmoeilijkheden te verminderen en de fysieke conditie van de patiënt te verbeteren.

Wil jij weten wat wij kunnen betekenen voor u? Kom langs bij Fysioforum en maak een afspraak in Heerhugowaard of in Alkmaar voor het juiste advies van een van onze ervaren fysiotherapeuten.

 

 

  

 

Contact

Fysio Forum locaties
Stationsplein 83
1703 WE Heerhugowaard

Europaplein 62
1825 TL Alkmaar

  072 – 5825779
  info@fysio-forum.nl
KvK: 61723819

Anderen gingen u voor

"Al vaak met klachten bij een fysiotherapeut geweest, maar de manier waarop deze professionals met hun cliënten werken is echt super. 

Met veel persoonlijke aandacht, enthousiasme en kennis van zaken loodsen zij je door een actief trainingsprogramma heen en werk je aan blijvend herstel."

Astrid Verburg