Pijn in nek - nekklachten fysiotherapie heerhugowaard

Pijn in nek of pijn in schouder? Fysio-Forum helpt!

Fysio-Forum is de praktijk waar u met uw nek-/schouderpijn terecht kunt.

• Klachten aan de Arm, Nek en Schouder (KANS)
• Slijmbeursontsteking / frozen shoulder / impingement

De nek heeft een zware taak in het lichaam; hij ondersteunt het hoofd en die weegt maar liefts 4 tot 6 kilo. Wanneer de nek keur netjes rechtop en in het midden van de schouders blijft, dan is er niets aan de hand. Helaas nemen mensen vaak een verkeerde houding aan, ze buigen hun hoofd teveel naar voren, waardoor het hoofd zwaarder wordt, met nekpijn als gevolg.

Vaak komt dat doordat men veelvuldig achter een beeldscherm werkt. Maar tegenwoordig is een veelvoorkomende oorzaak het gebruik van een smartphone. wanneer je naar je telefoonscherm kijkt buig je namelijk ook je hoofd naar voren.

In verbinding met de nek staan de schouders. Wat voorheen RSI heette wordt nu samengevat onder de noemer KANS (Klachten aan arm, nek en/of schouder).

Eén op de vier werkende mensen heeft in meer of mindere mate last van lichamelijke klachten die verband houden met KANS. Deze klachten hebben een sluipend begin en worden geleidelijk erger. De klachten, mits onbehandeld, kunnen grote gevolgen hebben zowel werk- als de privé omgeving.

 

Fysio-Forum helpt u hierbij en probeert samen
met u zo veel mogelijk herstel te bewerkstelligen!

Hieronder vind u over beide klachten meer info:

Informatie over de klachten
KANS is de naam voor klachten aan de arm, nek en schouder. Vaak zijn deze klachten a-specifiek van karakter. Soms gaan deze klachten gepaard met uitstraling in de armen, maar dat is geen voorwaarde. Het a-specifieke karakter wil niet zeggen dat er geen aanwijsbare veranderingen zijn aan de arm, nek of schouder. Door middel van testen kan de fysiotherapeut bepalen of de klachten worden veroorzaakt vanuit de nek, een veranderd beweegpatroon van het schouderblad, of vanuit de arm ook klachten veroorzaken hogerop.

Wie krijgen deze klachten en wat voel ik?
De klachten worden ingedeeld in profielen. In profiel I is er sprake van een stoornis in een structuur. In profiel II zorgen deze afwijkingen voor een verminderd dagelijks functioneren, wat te relateren is aan de stoornis. In profiel III is er sprake van een beperking in het dagelijks leven die niet te relateren is aan de stoornis. De fysiotherapeut bepaalt samen met u in welk profiel u ingedeeld kan worden. De klachten komen wijdverbreid voor; het kan op alle leeftijden en bij iedereen voorkomen.

Welke behandeling is er voor deze klachten?
De behandeling is vervolgens afhankelijk van het profiel waarin u zich bevindt. In het eerste profiel kan de stoornis aangepakt worden. Hierbij is het ook belangrijk dat u goede geinformeerd wordt over hoe het beste met de klachten omgegaan kan worden. In het tweede profiel is met name de afstemming tussen de belasting en de belastbaarheid belangrijk. De belasting is de mate waarin u de stoornis belast in het dagelijks leven, en de belastbaarheid is hoeveel de stoornis aankan. Dit is beinvloedbaar door de fysiotherapeut en u samen. In het derde profiel is het belangrijk om een stap verder te gaan in deze afstemming. Hierbij wordt de stoornis als de omgang met de stoornis aangepakt.

Informatie over de klachten
Een veel gehoorde diagnose is de slijmbeursontsteking, frozen shoulder en de impingement. Bij de slijmbeursontsteking vult de slijmbeurs, meestal onder het schouder dak, zich met vocht waardoor de ruimte onder het schouderdak gevuld wordt. Dit geeft met name klachten bij bovenhandse bewegingen. Een slijmbeursontsteking komt zeer zelden geisoleerd voor en vaak is een andere factoor door de oorzaak van de slijmbeursontsteking. Wanneer de ruimte onder het schouder is verkleind of gevuld, en de problemen met bovenhandse bewegingen ontstaan, kan er sprake zijn van een impingement syndroom.

Wanneer het kapsel rondom het schoudergewricht zich verkleind kunnen problemen in alle bewegingsrichtingen ontstaan. Dit wordt een frozen shoulder genomen.

Wie krijgen deze klachten en wat voel ik?
Deze klachten komen iets meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Ongeveer 2-3% van de mensen heeft last van deze klachten. Over het algemeen komen de klachten meer voor met het vorderen van de leeftijd. Typisch klachten zijn het onvermogen om de arm te heffen, een zeurend pijn bovenop de schouders, of pijn die in de nek kan doortrekken. Regelmatig komt er uitstraling naar de buitenzijde van de bovenarm voor. Minder vaak trekt het door naar de hele onderarm.

Welke behandeling is er voor deze klachten?
Deze pathologieen worden bij fysio-forum middels een onderzoek aangetoond of uitgesloten. Als aanvulling hierop behoort het maken van een echo tot een waardevolle aanvulling; dan kunnen we namelijk in het gewricht kijken en de diagnose hard maken. De behandelbare grootheden kunnen bestaat uit loshalen of dry needling voor spieren, mobislieren van het schoudergewricht of het schouderbladgewricht. Een stabiliserend en krachtverhogend oefenprogromma behoort ook tot de mogelijheden. Deze oefeningen doet u dan samen met de therapeut.

"Na enkele weken van intensieve begeleiding voel ik mezelf steeds sterker worden. De angst van een eventuele ontsteking is weg. De spieren doen weer wat ze moeten doen.

Samen hebben we een doelstelling bepaald: fit genoeg worden om weer actief het brandweervak te kunnen uitoefenen.
Ik weet zeker dat dit bereikt zal worden. "

Arjan Mosch

Fysio-Forum helpt u hierbij en probeert samen
met u zo veel mogelijk herstel te bewerkstelligen!

kniepijn fysiotherapie heerhugowaard

// Kniepijn?

Fysio Forum Helpt!

Bijna iedereen heeft wel eens last van zijn of haar knie. Knieklachten uiten zicht vaak in stijfheid, (stekende) pijn, een opgezwollen knie of beperking bij beweging. De pijn kan zowel acuut als geleidelijk ontstaan. Bij twijfel, altijd contact met ons opnemen!