Pijn in knie - kniepijn fysiotherapie heerhugowaard

Pijn in knie? Fysio-Forum helpt!

Fysio-Forum is de praktijk waar u met pijn in knie terecht kunt;

> Knieartrose
> Meniscusklachten
> Runnersknee (Tractus iliotibialis frictie syncroom)
> Fracturen
> Jumpersknee
> Patellofemoraal pijnsyndroom

De knie is een complex mechanisme dat met vele pezen en banden een stabiel geheel blijft, maar tegelijkertijd ook goed kan bewegen. Bijna iedereen heeft wel eens last van zijn of haar knie. Knieklachten uiten zicht vaak in stijfheid, (stekende) pijn, een opgezwollen knie of beperking bij beweging. De pijn kan zowel acuut als geleidelijk ontstaan. Bij twijfel, altijd contact met ons opnemen!

Fysio-Forum helpt u hierbij en probeert samen
met u zo veel mogelijk herstel te bewerkstelligen!

Fysio-Forum is de praktijk waar u met uw kniepijn terecht kunt:

Informatie over de klachten
Het kniegewricht is samen met de heup de plek waar artrose het meeste voorkomt. Artrose wordt vaak ook wel slijtage genoemd. Hierbij denken mensen vaak aan een versleten gewricht waar niets meer aan te doen valt. Dit berust echter op een misverstand. De dikte en kwaliteit van het kraakbeen kan verminderd zijn, maar de mate van verslechtering houdt geen relatie met de mate van klachten. Er zijn mensen met een goede knie op de foto en veel klachten, en mensen met een slechte knie op de foto en weinig klachten. Slijtage kan ook het gevolg zijn van een te lage belasting. Wanneer de belasting dan verhoogd wordt door middel van specifieke oefeningen, kunnen de klachten verminderen.

Wie krijgen deze klachten en wat voel ik?
Artrose komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen, bijna twee keer zo vaak. Het wordt vaker gezien bij mensen met zware belasting en mensen met lichte belasting op de gewrichten. Naarmate de leeftijd vordert komen de klachten vaker voor. Typisch aan artrose zijn startklachten, een zeurende pijn, ochtendstijfheid, soms klikken of kraken en soms doorheen zakken.

Welke behandeling is er voor deze klachten?
De behandeling bestaat uit verhoging van de activiteiten en vermindering van pijn. Vaak neemt de pijn af, maar gaat soms niet helemaal weg. De activiteiten nemen vaak fors toe. Mensen kunnen veel meer met minder pijn. De verbetering van de spierfunctie leidt tot een actief stabieler gewricht. Dit vertraagt de eventuele achteruitgang van het kraakbeen. Soms zie je dat een gewricht ook gaat beperken in beweging, dit wordt dan gemobiliseerd middels manuele technieken. Daarna bestaat uit programma uit een kracht- en conditioneel programma speciaal voor de knie.

Informatie over de klachten
Bovenop het plateau van het onderbeen liggen twee ringen kraakbeenachtig materiaal waarop de glijvlakken van het bovenbeen glijden. Deze ‘ringen’ heten de meniscii. De functie is het dempen van de schokbeweging in de knie, en het beperken van de bewegingsrichtingen. Wanneer deze ‘ringen’ geïrriteerd raken of soms zelf scheuren is er sprake van de bekende meniscusklacht.

Wie krijgen deze klachten en wat voel ik?
Meniscusklachten komen veel voor bij voetballers. Maar ook ouderen kunnen deze klacht hebben. Er is vaak een oorzaak gelegen in de een hoge belasting bij sport, of een degeneratie van de meniscus zelf. Bij deze klachten kunt u pijn krijgen op de gewrichtsspleet, er kan zwelling optreden van het gewricht, u kunt door de knie heenzakken of de knie kan beperken in de buig- of strekrichting.

Welke behandeling is er voor deze klachten?
De behandeling bestaat uit het vermindering van de zwelling en herstel van de mobiliteit in de acute fase. Daarna begint er een stabiliserend en eventueel mobiliserend oefenprogramma. Bij beperkingen van de mobiliteit kan manuele handelingen hieraan toegevoegd worden om de mobiliteit verder te herstellen. Bij rode vlaggen is eventuele hulp van een orthopeed aangewezen. Typische meniscusklachten kunnen zijn een dikke knie, een beperking in de strekking of buiging, slotklachten en doorheen zakken.

Informatie over de klachten
De tractus iliotibialis is een lange, dunne peesplaat die vanuit de bil/buitenzijde van de heup loopt tot het onderbeen. Het is een van de belangrijkste stabilisators van het been. Met name bij trap aflopen wordt deze peesplaat veel gebruikt. De diagnose wordt gesteld op basis van het verhaal, palpatie(het voelen dmv de hand) en de inspectie van de houding. Wanneer de voeten holler zijn en het been meer in de o-stand komt te staan, zullen deze klachten zich eerder manisfesteren. Hardlopers die veel aan een zijde van de weg lopen kunnen hier ook last van krijgen.

Wie krijgen deze klachten en wat voel ik?
Typische klachten zijn pijn aan de buitenzijde van het bovenbeen, die zich manisfeteren tijdens het belasten van het been, bijvoorbeeld bij het traplopen. Meestal is de trap aflopen dan pijnlijker dan het trap oplopen.

Welke behandeling is er voor deze klachten?
De behandeling richt zich op het verbeteren van het looppatroon, controle van de voeten en het schoeisel en een mobiliserend en spierversterkend programma. Uw fysiotherapeut zal deze oefeningen samen met u uitvoeren.

Informatie over de klachten
In de helft van de gevallen heeft een patellafractuur en een derde van de restgroep een tibiaplateau fractuur.De overige fracturen betreffen voornamelijk fracturen van het caput fibulae, de distale femur of de eminentia intercondylaris. Bij een kniefractuur bij kinderen betreft het vooral een fractuur van de proximale tibia

Wie krijgen deze klachten en wat voel ik?
De kans op een fractuur is groter bij risicosporters en mensen met een slechte botkwaliteit. Oudere vrouwen met een lager gewicht hebben een vergrote kans op een lagere botkwaliteit. Sporters die een vergrote kans lopen op een trauma hebben uiteraard ook een grotere kans op een fractuur.

Welke behandeling is er voor deze klachten?
De behandeling van een fractuur richt zich op herstel van de ontsteking, daarna mobiliteit en kracht en daarna functie en sportspecifieke taken. Ieder stadium heeft specifieke theraie die zich richt op herstel. Wanneer mogelijk worden oefeningen ingezet om het herstel te maximaliseren.

Informatie over de klachten
De grote spieren van het bovenbeen strekken de knie, en worden dagelijks veel gebruikt bij bijvoorbeeld traplopen en het komen van stand vanuit zit. De grote spier aan de voorkant van het bovenbeen heet de quadriceps. ‘Quadri’ staat voor vier en deze spier bestaat dus uit vier andere spieren. Deze hechten gezamelijk aan de bovenkant van de knieschijf. Vanaf de onderkant van de knieschijf wordt de kracht via een pees overgebracht naar het onderbeen. Wanneer deze pees de belasting van de bovenspieren niet aankan kan deze pees klachten geven. De overgangen van spier-naar-pees en van pees-naar-bot zijn het kwetsbaarst en daar zullen de meeste klachten voorkomen.

Wie krijgen deze klachten en wat voel ik?
De klachten komen het vaakst voor bij mensen waarbij de training goed is geweest in opbouw van spieren, maar minder goed is geweest in opbouw van pezen. Een langdurig, relatief lichte, repetente sport is een predisponerende factor. Denk hierbij aan hardlopen. Typisch aan een jumperknee zijn de lokale pijn, vaker stekend dan zeurend van aard, die tijdens belasting optreden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij het trap oplopen.

Welke behandeling is er voor deze klachten?
De behandeilng richt zich allereerst op goede diagnostiek. Bij Fysio-Forum kan deze pees met een echo bekeken worden. Hierop kan een versterkende oefenprogramma gestart, en ge-evalueerd, worden.

Informatie over de klachten
Het bovenbeen heeft bij de knie twee railsvormige glijvlakken waarbij de knieschijf beweegt. De knieschijf heet ook wel patella, het bovenbeen ook wel femur, en dat maakt dat pijn in de deze regio het patellofemoraal pijnsyndroom heet.Vaak is het buigen van de knie waarbij kracht wordt gezet het meest pijnlijke. Denk hierbij aan traplopen, fietsen, of het maken van kniebuigingen.

Wie krijgen deze klachten en wat voel ik?
Het patellofemoraal pijnsyndroom komt het meest voor bij tieners en jonge volwassenen. Vrouwen krijgen er vaker last van de mannen. Typisch aan pellofemoraal pijnsyndroom is pijn aan de (meestal)voorzijde van de knie die optreedt tijdens belasting.

Welke behandeling is er voor deze klachten?
De behandeling richt zich op de oorzakelijk factoren die tijdens het onderzoek zijn gevonden. Vaak gaat het om een dysbalans in kracht of een lokaal verminderde kracht. Deze factoren moeten dan middels een krachtverhogend en stabiliserend oefenprogramma worden versterkt.

Overige Knieklachten
Er zijn nog meer knieklachten bekend; het voert te ver om deze allemaal hier te bespreken. Hierbij kan men denken aan kruisbandlaesies, osgood schlatter enzovoort. Ook hiermee kunt u terecht bij ons. Neem voor meer informatie contact op via telefoon, whatsapp of mail.

"Als steekwoorden zou ik Fysio Forum beschrijven als: Professioneel, persoonlijk en zeer klantvriendelijk.
Ik kan Jasper en zijn collega’s absoluut aanbevelen als je een persoonlijk advies wil, begeleiding wilt krijgen van een empathisch team"

Mats Fokker

Fysio-Forum helpt u hierbij en probeert samen
met u zo veel mogelijk herstel te bewerkstelligen!

heupklachten fysiotherapie heerhugowaard

// Heuppijn?

Fysio-Forum helpt!

Vaak hebben mensen op latere leeftijd pas last van heupklachten, maar ook op jongere leeftijd kun je last krijgen. Fysio-Forum is de praktijk waar u met uw heuppijn terecht kunt.