Pijn aan heup - heupklachten fysiotherapie heerhugowaard

Pijn aan heup? Fysio Forum helpt!

Fysio-Forum is de praktijk waar u met uw heuppijn terecht kunt;

> Heup artrose/slijtage    
> Slijmbeursontsteking    
> Hamstrings en andere spierklachten

Heuppijn kan uw leven zeer onaangenaam maken. Alles wat u doet, doet u (o.a.) met uw heupen. De pijnklachten kunnen heel veel oorzaken hebben. De pijn kan geleidelijk maar ook acuut ontstaan. Vaak hebben mensen op latere leeftijd pas last van heupklachten, maar ook op jongere leeftijd kun je last krijgen. Bij twijfel; altijd even contact met ons opnemen!

Fysio-Forum helpt u hierbij en probeert samen
met u zo veel mogelijk herstel te bewerkstelligen!

Fysio-Forum is de praktijk waar u met uw heuppijn terecht kunt:

Informatie over de klachten
Over slijtage bestaan veel misverstanden. Het klinkt alsof een gewricht versleten is, maar het kan beter uitgedrukt worden als pijnklachten die veroorzaakt wordt door een dysbalans van de belasting en de belastbaarheid van het kraakbeen. Mensen die het kraakbeen te weinig belasten kunnen ook juist slijtage klachten ontwikkelen.

Wie krijgen deze klachten en wat voel ik?
De mate van slijtage op de röntgenfoto en de mate van klachten staan slecht in relatie met elkaar. Er zijn mensen met een fors versleten heup met veel klachten, en met een goede heup op de foto maar forse klachten. Vrouwen van hogere leeftijd met een lager gewicht hebben het meeste last van heupslijtage. Typische klachten zijn startklachten, ochtendstijfheid en pijn de lies. Hierbij kan een beperking optreden van de naar binnen draaiende beweging, of een naar buiten draaiende beweging bij het buigen van de heup.

Welke behandeling is er voor deze klachten?
Bij slijtage van het heupgewricht is het zaak om de kracht en de coordinatie rondom het heupgewricht hoog te houden. Dit wordt gedaan middels spierversterkende en stabiliserende oefeningen. Een versleten heup kan ook gaan beperken in beweging, dit kan gemobiliseerd worden. De pijn kan verlicht worden middels een tractiemanipulatie, hierbij wordt er tractie uitgeoefend op het been en vanuit deze positie een HVT(high velocity trust) uitgevoerd.

Informatie over de klachten
Een veel gestelde diagnose van het heupgewricht is de slijmbeursontsteking. Vaak wordt een slijmbeursontsteking veroorzaakt door een onderliggende proces. Het is dan zaak om het onderliggende proces in beeld te krijgen. Een slijmbeursontsteking geeft vaak pijn aan de buitenzijde van de heup, tegen het botpunt wat met de hand gevoelt kan worden.  Een slijmbeursontsteking is goed aantoonbaar middels echografie.

Wie krijgen deze klachten en wat voel ik?
Een slijmbeursontsteking kan op alle leeftijden voorkomen. Vaak wordt met het toenemen van de leeftijd de kans op deze klachten groter. Een slijmbeursontsteking wordt getypeerd door pijn het liggen op de zijde waar de klachten ontstaan.

Welke behandeling is er voor deze klachten?
De behandeling bestaat, na goede diagnose, uit het aanpakken van het onderliggende proces. Dit kan bijvoorbeeld een overbelasting te zijn. Het is dan zaak om enerzijds tijdelijk de belasting te verlagen, en anderzijds te zorgen dat de belastbaarheid rondom het heupgewricht wordt veroorzaakt zodat de overbelasting verdwijnt. Meestal kan met een kortdurend traject van 4-6 weken volstaan worden.

Informatie over de klachten
Het spiercorset rondom de heup kan allerhande klachten geven. De bekendste is de hamstring, die aan de achterzijde van het bovenbeen loopt. Vaak ontstaan blessures tijdens sport of bij een ongeluk. Dit is echter geen voorwaarde; ook zonder sport of trauma kunnen deze klachten ontstaan. Vaak ontstaan deze klachten door een afnamen van de belastbaarheid van het spier-pees mechanisme.

Wie krijgen deze klachten en wat voel ik?
Deze klachten worden het meest gezien bij sporters of bij mensen die een ongeluk hebben gehad. Naarmate de leeftijd vordert neemt de kans op deze klachten toe. Hamstring- en andere spierklachten typeren zich door een lokale pijn bij belasting, bijvoorbeeld bij het aanzetten tot sprint. Bij een scheurtje kan er lokaal een blauwe plek te zien zijn. Dit komt voor uit een kleine bloeding die ontstaat wanneer het weefsel scheurt.

Welke behandeling is er voor deze klachten?
De behandeling bestaat enerzijds uit het verminderen van de pijn; anderzijds uit het verhogen van de belastbaarheid van het spier-pees corset. Hiervoor is specifieke apparatuur en oefeningen beschikbaar. De pijn wordt verminderd door controle van de houding en eventuele manuele technieken of dry needling. Middels oefeningen wordt de belastbaarheid verhoogd zodat de klacht in de toekomst minder snel terug zal komen.

"Jasper is een bijzonder kundige fysiotherapeut, hij laat je zweten en spierpijn lijden maar weet waar hij het over heeft. Zonder zijn intensieve begeleiding had ik me niet zo goed en zeker over mijn lijf gevoeld. Jasper, bedankt!"

Arjan

Fysio-Forum helpt u hierbij en probeert samen
met u zo veel mogelijk herstel te bewerkstelligen!

hielklachten fysiotherapie heerhugowaard

// Enkelpijn?

Enkelpijn? Fysio-Forum helpt!

Fysio-Forum is de praktijk waar u met uw enkelpijn terecht kunt