Hielklachten fysiotherapie heerhugowaard

Pijn in enkel? Fysio Forum helpt!

Fysio-Forum is de praktijk waar u met uw pijn in enkel terecht kunt.

• Achillespeesklachten
• Inversietrauma (verzwikking van de enkel)

Maar ook:
In de voet kan een keur aan aandoeningen voorkomen. Hierbij kan gedacht worden aan fracturen of tunnel- en compartimentssyndromen. Het voert voor hier te ver om dit uiteen te zetten.

Wilt u af van de klachten?

Fysio-Forum helpt u hierbij en probeert samen
met u zo veel mogelijk herstel te bewerkstelligen!

Informatie over de klachten
De grote kuitspieren hechten aan de achillespees aan. De achillespees brengen deze kracht over op het hielbeen. Deze groep speel teen belangrijke rol bij het naar beneden buigen van de voet, bijvoorbeeld bij de afzet van het been. De achillespees kan overbelast raken als gevolg van een langdurige, relatief lage, overbelasting. Dit kan veroorzaakt worden door een langdurige belasting, of door een veranderde stand van de voeten.

Wie krijgen en deze klachten en wat voel ik?
Deze klachten komen op alle leeftijden voor. Soms is het ontstaanmechanisme onduidelijk; de orrzaak moet gezocht worden in een dysbalans van de belasting-belastbaarheid. Wij zien vaak hardlopers met deze klachten; soms komen ook niet-sporters met deze klachten. Er kan een pijn optreden in het verloop van de achillespees. Deze pijn kan zich ook manisfesteren naast de achillespees. Vaak begint de pijn pas na de belasting, in een later stadium kan de pijn ook aanwezig zijn tijdens de inspanning. Later kan de pijn zelfs in rust voorkomen. Zelden treedt er zwelling op.

Welke behandeling is er voor deze klachten?
Een neutrale houding van de voet is belangrijk. Eventueel kan(tijdelijk) de hak verhoogd worden. Anderzijds moet de sterkte van de pees verhoogd worden. Dit doet u samen met uw therapeut met een speciaal oefenprogramma. Excentrische oefeningen zijn hier de basis van. Sinds ort beschikken wij ook over gefocusseerde shockwave therapie. Deze therapie is met name effectief bij chroniciteit van de klachten, bij de aanwezigheid van kalkdepots in de pees. Wanneer andere therapieen geen effect hebben bereikt is shockwave een goede optie om alsnog vooruitgang te boeken!

Informatie over de klachten
Wanneer de voet naar binnen ‘klapt’, en het onderbeen als het ware naast de voet staat, kan er sprake zijn van een inversietrauma. Hierbij worden de banden aan de buitenzijde van de enkel opgerekt. Soms kan er zelf een scheur, volledig of partieel, ontstaan van de band. Bij deze scheur kan dan een verdikking en blauw verkleuring ontstaan, meestal binnen een dag na het trauma. Een dag later kan ook eventuele roodheid en zwelling ontstaan, hierbij is de band dan overbelast waardoor er een steriele ontsteking ontstaat.

Wie krijgen en deze klachten en wat voel ik?
Inversietrauma’s worden vaak vooraf gegaan door een traumatisch moment. Het komt dan ook vaak voor bij sporters, vaker bij vrouwen dan bij mannen. Na een trauma kan de enkel pijnlijke worden aan de buitenzijde. Erop staan kan lastig zijn, maar meestal gaat het wel. Lopen kan ook pijnlijk zijn, maar ook dit gaat meestal wel. De enkel kan zwellen en, afhankelijk van het type letsel, rood of blauw verkleuren.

Welke behandeling is er voor deze klachten?
De klachten worden behandeld volgens een stappensysteem. De behandeling begint met het verminderen van de zwelling. Vervolgens wordt de beweeglijkheid en de kracht van de enkel herstelt. Door middel van een oefenprogramma wordt de functie en sportspecfieke taken verbeterd zodat de enkel weer gebruikt kan worden.

Overige enkelklachten

In de voet kan een keur van andere aandoeningen voorkomen. Hierbij kan gedacht worden aan fracturen of tunnel- en compartimentssyndromen. Het voert voor hier te ver om dit uiteen te zetten. Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op via telefoon, whatsapp of mail.

Al vaak met klachten bij een fysiotherapeut geweest, maar de manier waarop deze professionals (Jasper en Orlo) met hun cliënten werken is echt super. Met veel persoonlijke aandacht,, enthousiasme en kennis van zaken loodsen zij je door een actief trainingsprogramma heen en werk je aan blijvend herstel.

Astrid Verburg
astrid verburg

Fysio-Forum helpt u hierbij en probeert samen
met u zo veel mogelijk herstel te bewerkstelligen!

rugklachten fysiotherapie heerhugowaard

// Rugklachten?

De oplossing voor uw rugpijn;
Het Fysio-Forum Rugconcept

Gaat u gebukt onder rugpijn? U staat niet alleen. Ruim 78% van de bevolking heeft last van rugklachten ergens in hun leven.

Rugpijn is de meest voorkomende en recidiverende klacht in de Westerse samenleving.